Spørgsmål
I Miljøstyrelsens vejledning om erhvervsmæssig nødvendighed står der, at "i vurderingen af, om byggeriet er erhvervsmæssigt nødvendigt for ejendommens drift som landbrugsejendom, kan bl.a. nedenfor nævnte forhold indgå. Der er ikke tale om en udtømmende liste, der kan derfor også indgå andre forhold i den konkrete vurdering, end de nævnte:
• om byggeriet indgår som led i ejendommens/bedriftens jordbrugsmæssige udnyttelse
• om der findes en passende driftsmæssig sammenhæng mellem den husdyrproduktion, der er på ejendommen og de bygninger, der ønskes opført f.eks. stalde, foderlader, gyllebeholder mv.
• om der er en passende driftsmæssig sammenhæng mellem de bygninger, der ønskes opført på ejendommen og den produktion, der er tilknyttet ejendommens jorder. Eksempelvis kan der på grund af størrelsen af ejendommens jordtilliggende være behov for et større opbevaringslager, end det der er nødvendigt til dyrenes foder.
• om byggeri og driftsform vil antage industriel karakter
• varigheden af evt. forpagtningsaftaler
• produktionens karakter
Ifølge flere klagenævnsafgørelser er det afgørende kriterie for, om et staldanlæg er erhvervsmæssigt nødvendigt, om staldanlægget har industriel karakter. Hvis ikke staldanlægget har industriel karakter er det erhvervsmæssigt nødvendigt.
Det betyder vel, at kommunen ved vurdering af, om et staldanlæg er erhvervsmæssigt nødvendigt, alene skal forholde sig til, om staldanlægget har industriel karakter?
Og de øvrige fem kriterier alene er relevante for vurdering af øvrige anlæg på husdyrbruget så som gyllebeholdere, korn- og fodersiloer mv.?
Svar
Nej, kommunen skal ikke alene forholde sig til om anlægget har industrilignende karakter, når de vurderer, om et staldanlæg er erhvervsmæssig nødvendigt. Der findes klagenævnsafgørelser, hvor andre kriterier indgår i vurderingen af, om nye staldanlæg er erhvervsmæssigt nødvendigt for husdyrbrugets drift.
Der findes bl.a. sager, hvor nævnet ikke mener, at byggeriet er erhvervsmæssigt nødvendigt for den pågældende ejendoms drift som landbrugsejendom, når ejendommen ikke i Geodatastyrelsens matrikelregister er noteret som en landbrugsejendom, jf. landbrugslovens § 2, stk. 1. Se f.eks. sagerne: Sag 18/05063 af 13.12.2021 og 20/00719 og 20/00720 af 23. februar 2022.
Der findes også sager, hvor nævnet påpeger, at kommunen skal vurdere, om de ønskede bygninger har en passende størrelse i forhold til den produktion, der søges tilladelse eller godkendelse til. Altså om der er passende driftsmæssig sammenhæng mellem den husdyrproduktion, der er ansøgt om, og de bygninger, der ønskes opført, herunder at der ikke i forvejen er bygninger på ejendommen. Se f.eks. Sag 19/00098 af 29.08.2019, hvor kommunen havde vurderet, at en 1.100 m² stor stald til 40 DE blandet dyrehold var erhvervsmæssig nødvendig. Nævnet fandt, at en staldbygning på 1.100 m2 til det anførte dyrehold ikke uden en konkret begrundelse kunne anses for nødvendig.
Og sag 21/12696 22. november 2022 hvor Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke finder grundlag for at tilsidesætte Kommunes vurdering af, ”at den ansøgte stald og de to fodersiloer er erhvervsmæssigt nødvendigt for ejendommens drift som landbrugsejendom, idet det vurderes, at der ikke er tale om så omfattende byggeri, at det får industrilignende karakter, og at der er en passende driftsmæssig sammenhæng mellem den husdyrproduktion, der er ansøgt om, og de bygninger, der ønskes opført, herunder at der ikke i forvejen er bygninger på ejendommen, som vurderes at ville kunne anvendes til formålet”
Og sag 18/05256 af 8. september 2020 hvor nævnet bl.a. mener at afgørelsen lider af en retlig mangel, fordi kommunen ikke har foretaget den nødvendige helhedsvurdering af ejendommens bygningsmæssige behov og den mest hensigtsmæssige placering heraf i lyset af områdets landskabelige interesser. ”Kommunen burde således i den samlede vurdering af de nye staldbygningers erhvervsmæssige nødvendighed have foretaget en konkret og begrundet vurdering af de tiloversblevne bygningers stand og indretning, herunder mulighederne for at renovere, ændre eller implementere tiltag, der ville muliggøre, at bygningerne kunne fastholdes i den fremtidige drift”.
Det er korrekt, at der i forhold til vurderingen af, om nye stalde er erhvervsmæssig nødvendige, ofte indgår i vurderingen, om anlægget er så stort, at det har industrilignende karakter, og derfor må betragtes som ikke erhvervsmæssigt nødvendigt. Se bl.a. sagerne: Sag 20/03295 af 18. august 2020 og 20/03574 af 19. april 2023 og NMK-132-00760 af 23. december 2016.
Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.
Med venlig hilsen,
Husdyrhelpdesken