Spørgsmål
Af husdyrvejledningen og helpdesk svar fra 12. juni 2023 (definition på bygningsparcel for husdyrbrug) fremgår det, at det er al støj fra husdyrbrugets bygningsparcel der skal vurderes, herunder også støj fra den del af tilkørselsvejen, der hører til husdyrbruget.
I afgørelse 21/03915 hjemviser klagenævnet en afgørelse til fornyet behandling, da en kommune netop ikke har forholdt sig tilstrækkelig til støj fra den del af tilkørselsvejen, der hører til virksomheden (som i dette tilfælde er et tidligere kvægbrug). Nævnet fortager en vurdering af, om det er sandsynligt at transporter vil kunne overholde de vilkårsfastsatte støjgrænser.
Nævnet tager udgangspunkt i kildestyrken for hhv. lastbil- og traktorkørsel og vejledning om, at støjen mindskes 6 dB(A), hver gang afstanden mellem kilden og beregningspunktet fordobles. På baggrund heraf ligger nævnet til grund, at maksimalværdien i natperioden på 55 dB(A) vil være overskredet ved blot én passage med lastbil.
Tages der udgangs punkt i en kildestyrke på 105 dB(A) for en lastbil, vil afstanden (uafskærmet) fra tilkørselsvejen være mindst 126 m, for at maksværdien i natperioden kan forventes at være overholdt.
I højsæson for udbringning af gylle og i forbindelse med ensilering forekommer der ofte transporter i natperioden (efter kl. 22). Det er vores erfaring, at det er forholdsvis ofte, at der er nabobeboelser inden for korte afstande fra tilkørselsvejen.
Hvordan skal vi i godkendelsessituationen forholde os til, at der er risiko for, at maksimalværdien må forventes overskredet i kortere perioder særligt i forbindelse med sæsonbetonet arbejde?
Her tænkes særligt på de situationer, hvor husdyrbruget ikke har mulighed for at vælge en alternativ tilkørselsvej. I højsæson giver det også driftsmæssige udfordringer at skulle afslutte arbejdet før kl. 22. Når f.eks. ensilering er i gang, skal arbejdes afsluttes og stakken overdækkes samme dag for at undgå fejlforgæring. Der forekommer også situationer, hvor biogasselskaber (lastbil) henter eller leverer gødning i natperioden (før kl. 7), og her er landmanden ikke selv herre over tidspunkt.
Svar
Svaret er givet med henblik på at det først og fremmest er vigtigt at få vurderet støjen korrekt, der til henviser jeg til del et miljøprojekt om vareleveringer og et svar fra referencelaboratoriet. I miljøprojekt om vareleveringer er det nyest kildedata på transporter og der er faktisk et lille regneark, kommunerne kan benytte til deres vurdering. Med reference til referencelaboratoriet er det vigtigt at kommune får vurderet hvor støjen skal regnes fra. Slutligt er der en passage i støjvejledningen vedrørende sæsonbetonet arbejde, der kan benyttes.
Det er et kendt problem fra virksomhedsområdet, at transporter om natten kan give støjmæssige udfordringer.
Til vurderingen af støjen fra transporter er det nyeste data opgivet i Miljøstyrelsens miljøprojekt fra 2014 Støjsvag varelevering til butikker https://www2.mst.dk/Udgiv/publikationer/2014/08/978-87-93178-90-8.pdf. Projektet indeholder også et mindre beregningsregneark, der kan benytte til at vurdere støjen fra en varelevering, herunder kørslen forbi naboejendomme.
Når støjen fra kørsel skal vurderes, er det vigtigt at fastslå hvilken del af kørslen, der skal medregnes. Det er kun kørsel på områder som virksomheden har fuld råderet over, der medregnes. Er der eksempelvis tale om en privat fælles vej betragtes dette som offentlig vej (Se svar 2009-06 fra Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for støjmålingerhttps://referencelaboratoriet.dk/information/sporgsmal-og-svar/alle-sporgsmal-og-svar/).
Er der tale om en stærkt sæsonbetonede aktiviteter kan det overvejes at benytte sig af afsnit 2.2.6 i Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1984 – Ekstern støj fra virksomheder (https://referencelaboratoriet.dk/wp-content/uploads/1984_Vejledning_fra_Miljoestyrelsen_Nr._5-1984.pdf). Heri beskrives, med 2 eksempler, de overvejelser der kan foretages for at afvige de vejledende støjgrænser ved sæsonbetonede virksomheder.
Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.
Med venlig hilsen,
Husdyrhelpdesken