Kan kommunen stille krav om, at dybstrøelsesstalde tømmes med bestemte intervaller?

Spørgsmål

Er der fastsat regler om at en dybstrøelses stald skal tømmes (fuldstændigt) for gødning minimum 1 gang årligt ( eller hver 2. år), eller kan dybstrøelsesstalden godt henligge som gødningsopbevaringsdepot, indtil landmanden finder det belejligt at køre dybstrøelsen ud eller få den afhentet? F.eks. efter flere år med kør i stalden i vinter månederne. Dyrene går ude om sommeren.

Forholder det sig anderledes, hvis der er stillet vilkår om effektiv fluebekæmpelse?


Svar

Nej, der er ingen faste krav til tømningshyppigheden i reglerne i medfør af husdyrbrugloven. Dybstrøelse defineres som: ”En gødningsmåtte, hvor udskilt urin og vandspild opsuges, ved at der løbende tilføres halm eller andet tørstof” (§ 3, stk. 1 nr. 3 i husdyrgødningsbekendtgørelsen). 

Det betyder, at der er krav til, at dybstrøelsen holdes tør, og der tilføres tørt halm e.l. Desuden er der krav om, at husdyranlæg skal være indrettet, så grundvand og overfladevand ikke forurenes jf. husdyrgødningsbekendtgørelsens § 8, stk. 1, 1. punktum.

Selvom der er stillet vilkår om effektiv fluebekæmpelse, giver et sådant vilkår ikke automatisk en forpligtelse til, at gødningsmåtten skal fjernes med et bestemt interval. Kommunen kan indskærpe, at der foretages effektiv fluebekæmpelse, hvilket kan ske både gennem effektiv forebyggelse og bekæmpelse. Vær opmærksom på, at opformering af fluer primært sker i den friske fugtige husdyrgødning. Se nærmere i ”Retningslinjer for fluebekæmpelse på og omkring gårde med husdyr”.

 


Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.

Med venlig hilsen,

Husdyrhelpdesken