Er der forbud mod erhvervsmæssige dyrehold i byzone?

Spørgsmål

Spørgsmål: I miljøaktivitetsbekendtgørelsen er der i § 8, stk. 1, et generelt forbud mod at have svine-, kvæg-, fåre-, gede- og hestehold i byzone- og sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål. Forbuddet indebærer, at der skal dispenseres efter § 8, stk. 3, hvis dyreholdet lovligt skal opretholdes, når området overføres til byzone.

I husdyrgødningsbekendtgørelsen står der i § 4, stk. 1, at etablering, samt udvidelse og ændring af bl.a. husdyranlæg, der medfører forøget forurening, ikke er tilladt i bl.a. byzone. 
Er der tilsvarende bestemmelser om forbud og dispensationsmulighed i husdyrgødningsbekendtgørelsen, som svarer til § 8, stk. 1 og 3, i miljøaktivitetsbekendtgørelsen?

Hvis nej, kan erhvervsmæssigt dyrehold opretholde deres lovlige produktion, hvis området de ligger i overføres til byzone? Eller gælder forbuddet (og dispensationsmuligheden) i miljøaktivitetsbekendtgørelsen også for erhvervsmæssige dyrehold?

Er der forskel på, om det er erhvervsmæssige dyrehold eller godkendelses/tilladelsespligtige husdyrbrug ift. forbuddet, særligt ift. lugt?

 


Svar

Der er ikke et tilsvarende generelt forbud mod erhvervsmæssigt dyrehold i byzone. 

Forbuddet i miljøaktivitetsbekendtgørelsens § 8, stk. 1, er et generelt forbud mod at holde visse klov- og hovbærende dyr i byzone- og sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig- og erhvervsformål. Det er fastslået i Østre Landsrets dom MAD 2019.213.  Forbuddet gælder for ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, idet det er anvendelsesområdet for miljøaktivitetsbekendtgørelsens kapitel 4. Dispensation for dette forbud kan gives jf. miljøaktivitetsbekendtgørelsens § 8, stk. 3.

Ejendomme med erhvervsmæssige dyrehold reguleres efter husdyrgødningsbekendtgørelsen. Det, der er forbudt i husdyrgødningsbekendtgørelsen, er at etablere husdyranlæg, gødningsopbevaringsanlæg og ensilageopbevaringsanlæg samt at udvide og ændre disse i en række områder, herunder i byzone. For yderligere beskrivelse af husdyrgødningsbekendtgørelsens § 4, vedrørende placering af anlæg, henvises til vejledningen til husdyrgødningsbekendtgørelsens kapitel 3 (Husdyrgødningsbekendtgørelsen - Husdyrvejledningen). 

Forbuddet i husdyrgødningsbekendtgørelsens lokaliseringsbestemmelser gælder altså etablering, udvidelse eller ændring på bl.a. ejendomme med erhvervsmæssigt dyrehold. Det følger af husdyrgødningsbekendtgørelsen § 2, stk. 1 og 2. Der kan i visse tilfælde dispenseres fra dette forbud, jf. husdyrgødningsbekendtgørelsen jf. § 4, stk. 4, stk.5, stk. 6, stk. 7 og stk. 8.

En ejendom med erhvervsmæssigt dyrehold, som ligger i et område, der overføres til byzone, vil dermed lovligt kunne fortsætte sin eksisterende lovlige drift uden behov for dispensation.  Det vil først være i en situation, hvor der sker udvidelser eller ændringer, der medfører forøget forurening, at det vil kræve en dispensation.  

Hvis der er tale om et husdyrbrug (>100 m2 produktionsareal), skal afstandskrav i husdyrbrugloven anvendes (§§ 6-8). Disse afstandskrav vedrører også etablering, udvidelse eller ændring. Hvis området, som husdyrbruget ligger i, overføres til byzone, kan husdyrbruget på samme måde lovligt fortsætte sin eksisterende drift uden behov for dispensation. Det er først, når der ønskes etablering, udvidelse eller ændring, at det kræver en dispensation – og at lugt kan blive et problem. Der kan ikke dispenseres for genekriterier for lugtemission (§32 i HGoBK) til byzone, hvilket bl.a. medfører, at der ikke kan sikres overholdelse af lugtkrav ved beliggenhed i byzone. 

Det betyder i praksis, at der ikke kan opnås tilladelse eller godkendelse efter husdyrbruglovens §§ 16 a og b eller tillæg hertil til husdyrbrug i byzone.

Vær dog opmærksom på de begrænsede tilfælde, der kan meddeles dispensation for ejendomme med erhvervsmæssigt dyrehold og især husdyrbrug i byzone.


Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.

Med venlig hilsen

Husdyrhelpdesken