Spørgsmål
I husdyrgodkendelse.dk er det til kvæg på dybstrøelse med lang ædeplads kun muligt, at vælge staldsystemet ”dybstrøelse”. Dette staldsystem dækker også over dybstrøelsesstalde med kort/lang ædeplads med fast gulv eller spalter.
Spørgsmålet er, hvor stor procentdel må spalter eller fast gulv udgøre af det samlede areal i staldsystemet ”dybstrøelse” til kvæg?
Svar
Der er ikke en fast grænse for andelen af spalter eller fast gulv i forhold til dybstrøelsesarealet i staldsystemet ”dybstrøelse” til kvæg.
Der findes mange former for indretning af dybstrøelsesstalde til kvæg. Et fællestræk er, at dyrene er løsgående, hvileområdet er uden opdeling, og at liggeunderlaget består af en dybstrøelsesmåtte. I nogle stalde udgør dybstrøelsesarealet hele produktionsarealet, som dyrene har adgang til, mens andre staldtyper kombinerer dybstrøelsesarealet med et gulv i ædepladsarealet, der f.eks. kan være spaltegulv, fast gulv eller drænet fast gulv med skraber og ajleafløb.
I dybstrøelsesstalde med lang ædeplads, hvor dyrene har adgang til en vis mængde ustrøet gulv udenfor dybstrøelsesarealet er det indregnet, at de afsætter en betydelig mængde gødning udenfor dybstrøelsesarealet.
Aarhus Universitet har i baggrundsmaterialet ”Kapitel 8 Tab af næringsstoffer fra stalde - Normtal for husdyrgødning 2023/2024” skønnet at 60 % af gødningen falder i dybstrøelsen, og 40 % på gulvarealet ved foderbordet. Uanset om der er tale om kort eller lang ædeplads. Fordelingen af gødningen i Aarhus Universitet’s normtal er dermed ikke direkte afhængig af andelen af strøet leje og ustrøet ædeplads.
Staldsystemet ”dybstrøelse” til kvæg rummer dermed mange staldtyper, hvor fælles er, at hvileområdet er med dybstrøelse.
Har ansøger et staldsystemet som afviger fra de traditionelle staldsystemer, skal det beskrives og der vælges det som ligner det ansøgte mest i relation til emission af ammoniak og lugt. Det følger af husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen § 21, stk. 2.
Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.
Med venlig hilsen,
Husdyrhelpdesken