Biogasanlæg - luftrensning ved håndtering af husdyrgødning

Spørgsmål

Er det reguleret af husdyrgødningsbekendtgørelsen at have dybstrøelse eller fiberfraktion placeret på biogasanlæg indendørs i lukket rum eller beholder uden overdækning, men med udsugning, der laver undertryk og fører til kemisk luftrens?

På biogasanlæg, som bruger dybstrøelse i produktionen af biogas, er dybstrøelse ofte placeret indendørs i lukket rum eller beholder uden overdækning, men med udsugning, der laver undertryk og fører til kemisk luftrens.
Jeg kan dog ikke finde noget steder i husdyrgødningsbekendtgørelsen, hvor kravene til denne opbevaringsmetode står beskrevet. Der er nemlig ønske om at samme opbevaringsmetode kunne benyttes ved fiberfraktion, da fiberfraktion vil køre kontinuerligt døgnet rundt og hele året på et biogasanlæg og vil derfor ikke være hensigtsmæssig at overdække. Skyldes dette, at der gives dispensation fra kommunen, eller findes der en beskrivelse i Miljøstyrelsens Husdyrvejledninger?

 


Svar

Hvorvidt placeringen af dybstrøelse eller fiberfraktion på biogasanlæg er reguleret af husdyrgødningsbekendtgørelsen afhænger af, om:

  1. virksomheden er omfattet af husdyrgødningsbekendtgørelsens anvendelsesområde, og om
  2. aktiviteten er reguleret i husdyrgødningsbekendtgørelsen.

Biogasanlægget vil være omfattet af anvendelsesområdet, hvis der på ejendommen er erhvervsmæssigt dyrehold, eller der på ejendommen anvendes eller opbevares husdyrgødning svarende til produktionen fra et erhvervsmæssigt dyrehold. Bekendtgørelsen finder desuden anvendelse, hvis der er tale om en jordbrugsvirksomhed. Husdyrgødningsbekendtgørelsens anvendelsesområde fremgår af dennes § 2.

Placeringen af dybstrøelse eller fiberfraktion vil være en aktivitet, som er reguleret af husdyrgødningsbekendtgørelsens kapitel 6, hvis der er tale om et oplag af fast husdyrgødning. Disse regler skal altså følges, hvis der er tale om en sådan aktivitet.

Fast husdyrgødning er faste ekskrementer, blandinger af faste ekskrementer med strøelse, herunder dybstrøelse og husdyrgødningsbaseret kompost, forarbejdet husdyrgødning med en tørstofprocent på 12 eller derover, samt blandinger af førnævnte. Det følger af husdyrgødningsbekendtgørelsens § 3, nr. 2.

Der er ikke i husdyrgødningsbekendtgørelsen nogen definition af, hvornår der er tale om et oplag. Det er op til kommunen at vurdere, om der konkret er tale om et oplag. Det er Miljøstyrelsens vurdering, at er der tale om et oplag af fast husdyrgødning ved en mængde husdyrgødning, der er lagt et sted i en tidsperiode af en vis varighed. Se https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2023/december/hvornaar-er-der-tale-om-et-oplag-af-wrap-er-wrap-i-lade-et-oplag-af-wrap-og-er-en-lade-til-wrap-erhvervsmaessig-noedvendig. I den forbindelse kan kommunen også se på, om placeringen af husdyrgødningen får karakter af opbevaring i den tidsperiode, det er placeret.

Kan det derimod ikke siges at være et oplag, men nærmere en proces i forbindelse med fremstillingen af biogas, kan det tale for, at formålet er proces og ikke oplag af fast husdyrgødning. Processen er da ikke reguleret af husdyrgødningsbekendtgørelsen. Efter omstændighederne kan det reguleres efter miljøbeskyttelseslovens §§ 19 og § 42. Hvis oplaget ligger i tilknytning til et godkendelsespligtigt biogasanlæg, skal det dog reguleres i forbindelse med biogasanlæggets miljøgodkendelse eller som tillæg hertil.

Hvis fiberfraktion tilføres til et biogasanlæg omfattet af listepunkt J 205, skal der tages udgangspunkt i standardvilkår for biogasanlæg (standardvilkårsbekendtgørelsens afsnit 16), hvor der bl.a. anføres i vilkår 10, 11 og 14:

  1. Separering af afgasset biomasse skal ske i lukket rum med afsug. 
  1. Såfremt fiberfraktion opbevares indendørs i åbne stakke, skal porte, døre og vinduer holdes lukkede, undtagen i situationer hvor der sker transport ud og ind af hallen. Såfremt fiberfraktion opbevares udendørs, skal det ske i lukket container eller i oplag, som holdes overdækket. 
  1. Anlægget skal være forsynet med luftrenseanlæg til reduktion af lugtemission, der er beregnet til den aktuelle luftkvalitet og med en kapacitet, der som minimum svarer til de maksimale luftmængder, som vil blive tilført renseanlægget.          Følgende afsug skal føres til luftrenseanlægget:

Afsug fra tanke og beholdere med ikke-afgasset biomasse.

Afsug fra modtagehal.

Afkast fra opgraderingsanlæg, hvis der er et sådant.

Afsug fra rum til separering af afgasset biomasse.

Afsug fra eventuelt opsamlet fortrængningsluft fra køretøjer.

 [Godkendelsesmyndigheden kan fastsætte vilkår om, at andre afsug også skal føres til luftrensningsanlæg, såfremt det vurderes, at afkastet bidrager med lugt, eller at afsugene skal ledes via tilstrækkeligt høje afkast, der sikrer fortynding af lugten, således at den ikke giver anledning til lugtgener i omgivelserne]. Luftrenseanlæg med tilhørende ventilationssystemer skal kontrolleres og vedligeholdes i overensstemmelse med leverandørens anvisninger.

For biogasanlæg omfattet af andet listepunkt (f.eks. 5.3.b,i) eller anden regulering kan der tages udgangspunkt i ovenstående vilkår fra standardvilkårsbekendtgørelsen, evt. med skærpelser alt efter det konkrete projekt.

Bemærk, at både husdyrgødningsbekendtgørelsens bestemmelser og godkendelse efter miljøbeskyttelsesloven i visse tilfælde kan finde anvendelse eller være påkrævet. Se fx https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2018/september/lagertanke-paa-biogasanlaeg

Se også disse helpdesksvar vedrørende biogasanlæg:

Om overdækning af fiberfraktion:

https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2020/april/overdaekning-af-fiberfraktion

Om husdyrgødning på biogasanlæg:

https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2023/juni/er-tanke-paa-biogasanlaeg-omfattet-af-kapitel-8-og-10-i-husdyrgoedningsbekendtgoerelsen

https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2022/november/hvordan-haandteres-et-gaardbiogasanlaeg-i-forhold-til-husdyrloven

https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2018/september/lagertanke-paa-biogasanlaeg

 


Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.

Med venlig hilsen,

Husdyrhelpdesken