levnedsmiddelvirksomhed

Spørgsmål

Hvad er argumentationen bag afstandskravet på 25 m. til levnedsmiddelvirksomhed?


Svar

Afstandskravet på 25 m. til levnedsmiddelvirksomheder synes at være konkret begrundet i hensynet til hygiejne i forbindelse med håndtering af fødevarer.

Det pågældende afstandskrav har været en del af husdyrgødningsbekendtgørelsen siden den trådte i kraft i 1986 og er en videreførelse af reglerne i miljøreglementet fra 1974. På daværende tidspunkt blev der typisk ikke skrevet særligt uddybende vedrørende hensynet bag bestemmelserne. Det har således ikke været muligt at fremfinde konkrete hensyn bag afstandskravet.

Det fremgår dog af lovforslag LSF 55 2006/1 om lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug s. 53, at reglerne om afstandskrav både er begrundet miljømæssigt og gene- og hygiejnemæssigt.

Det må derfor udledes, at afstandskravet i husdyrgødningsbekendtgørelsen § 6, stk. 1, generelt er begrundet i hensynet til at mindske risikoen for forurening og gener samt for at opretholde det ønskede hygiejneniveau af de i bestemmelsen nævnte anlæg, vandløb m.v.

Se også https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2021/august/afstandskrav-til-beboelse-paa-samme-ejendom og https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2023/juli/hvad-er-argumentationen-bag-afstandskravet-paa-15-m-til-offentlig-vej.


Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.

Med venlig hilsen,

Husdyrhelpdesken