Spørgsmål
Er det rigtig forstået, at der ikke er opsættende virkning på klager over husdyrgodkendelse/-tilladelse hvor der udelukkende bygges i tilknytning til eksisterende bebyggelse, men byggeriet vurderes som ikke erhvervsmæssigt nødvendigt i forhold til driften af ejendommen som landbrugsbedrift?
Ud fra hvad jeg kan se, så er formuleringen ændret i Husdyrbrugloven i forbindelse med overgangen fra dyr til produktionsareal.
Svar
Ja, det er rigtigt forstået.
Det fremgår af hovedreglen i husdyrbruglovens § 81, stk. 1, at en klage over en godkendelse eller tilladelse efter §§ 16 a eller 16 b eller dispensation efter § 9 har ikke opsættende virkning, medmindre Miljø- og Fødevareklagenævnet bestemmer andet, jf. dog stk. 3.
§ 81, stk. 3, har den betydning, at en godkendelse eller en tilladelse efter §§ 16 a eller 16 b, der indebærer opførelse af bebyggelse uden tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer, ikke må udnyttes før klagefristens udløb. Rettidig klage i disse tilfælde vil have opsættende virkning, medmindre Miljø- og Fødevareklage-nævnet bestemmer andet.
Det er i øvrigt korrekt, at der skete en ændring af bestemmelsen i 2017.
Når man ser på lovbemærkningerne (2016/1 LSF 114, afsnit 5.4.3.2), så har ministeriet anført, at det blev vurderet hensigtsmæssigt at ændre bestemmelsen i lovens § 81, stk. 3, om opsættende virkning, således at godkendelser og tilladelser, der omfatter opførelse af fritliggende bebyggelse, har opsættende virkning efter loven, uanset om der er stillet vilkår af hensyn til landskabelige værdier, og uanset om der er tale om gyllebeholdere eller andre anlæg eller driftsbygninger m.v.
Ændringen betød, at opsættende virkning af hensyn til landskabet generelt knyttes til fritliggende bebyggelse og ikke til indholdet af kommunalbestyrelsens godkendelse eller tilladelse.
Det fremgår endvidere af lovbemærkningerne (afsnit 5.4.3.2): ”I praksis vil det formentlig navnlig have betydning i forhold til bebyggelse, der opføres i tilknytning til de hidtidige bebyggelsesarealer, idet klager herover efter forslaget ikke vil have opsættende virkning, uanset om der er stillet vilkår af hensyn til landskabsværdier, medmindre Miljø- og Fødevareklagenævnet konkret bestemmer andet.”
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.
Med venlig hilsen,
Husdyrhelpdesken