Er det kun halm, som kan bruges til strøelse i fast placerede læskure uden bund?

Spørgsmål

Skal nedenstående forstås sådan, at det første lag strøelse altid skal være halm, og at det først er ved efterfølgende opfyldning, man kan benytte andre typer strøelse?

I § 8, stk. 7 i husdyrgødningsbekendtgørelsen står der først: Der udlægges et tørt lag sammenpresset halm i 0,3 m tykkelse i hele husdyranlægget, der i fasthed svarer til et stempelslag af en bigballe, før dybstrøelsesarealet tages i brug.

Herefter står der: Dybstrøelsesmåtten skal til enhver tid have en tørstofprocent på mindst 30. Anvendes der andre typer strøelse end halm, skal den samlede sugeevne af denne kunne opveje effekten fra halm.


Svar

Der kan anvendes andre typer strøelse end halm for at opfylde kravet i husdyrgødningsbekendtgørelsens § 8, stk. 7 – også i første lag strøelse.

Betingelsen for at anvende andre typer strøelse end halm er, at strøelsens samlede sugeevne skal kunne opveje effekten fra halm. Desuden skal det lovligt kunne udbringes på arealerne. Strøelsen kan efter omstændighederne være spåner, tørv, træ- og halmpiller eller lignende.


Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.

Med venlig hilsen,

Husdyrhelpdesken