Støj og vurdering af korntørring af anmeldte kornsiloer ved godkendelse

Spørgsmål

En landmand har 3 kornsiloer med tørring, der er etableret lovligt og i henhold til anmeldeordningen. I forbindelse med et tillæg til eksisterende godkendelse mener kommunen at støj fra korntørring udgør et problem for naboerne, på trods af, at kommunen aldrig har modtaget klager fra naboerne i den henseende.

1. Kan kommunen i forbindelse med godkendelsen selv beslutte at støj er et problem?

2. Bør støj i forhold til lovligt opstillede siloer ikke være en tilsynsforpligtigelse, således at støjen skal behandles såfremt der opstår klager fra naboerne? Kommunerne anvender i stigende omfang såkaldte orienterende støjberegninger. Jeg synes det er et problem, i det der i husdyrgodkendelse.dk ikke foretages egentligt støjspredning omkring et husdyrbrug, og derfor har vi ikke mulighed for at se data eller kvalificere kommunernes orienterende støjberegninger.

3. Er det MST's vurdering at støj fra husdyrbrug generelt er et problem og er der planer om at udvide husdyrgodkendelse.dk med en egentlig støjberegning, således alle blive behandlet ens? Alternativt vil MST stille et beregningsredskab med tilhørende standard værdier for støjende maskiner i landbruget til rådighed?

 


Svar

Anmeldeordningen for kornsiloer forholder sig ikke til en ændring af støjbilledet. Hvis opførelse af en kornsilo konkret vurderes at medføre en væsentlig støjgene, kan det i sig selv udgøre en godkendelsespligtig ændring.

Uanset, om der ikke har været klager i forbindelse med en eksisterende drift, skal kommunen i forbindelse med en tilladelse eller godkendelse af husdyrbruget foretage en vurdering af støjgener fra husdyrbruget. Det skal sikre, at husdyrbruget indrettes og drives, så der tages hensyn til omboende. Det skal det bl.a. vurderes, om projektet overskrider de vejledende grænseværdier for støj i relevante områder. Her vil det også være relevant at inddrage støjbidrag fra eksisterende kornsiloer opført i forbindelse med en anmeldeordning, idet det er al støj fra husdyrbrugets bygningsparcel, som skal vurderes.

Det vil altid være en konkret vurdering om støj udgør et problem. I husdyrvejledningen er beskrevet hvilke metoder, herunder evt. orienterende støjmåling eller Miljømåling – ekstern støj, der kan benyttes afhængigt af karakteren af en konkret sag.

Det fremgår også af vejledningen, at det vil være i overensstemmelse med officialprincippet, hvis en kommune har behov for at få belyst en problemstilling, inden der træffes afgørelse. Dette skal være begrundet sagligt og proportionalt. Det kunne f.eks. være tilfældet, hvis kommunen har en begrundet forventning om, at en grænseværdi ikke kan overholdes.

I sager, hvor der ikke ændres på støjbilledet ved fornyet godkendelse, og der ikke er historik omkring støjproblemer, er det Miljøstyrelsen opfattelse, at det sjældent vil være nødvendigt, at husdyrbruget skal tilvejebringe støjdokumentation.

Der kan altså ikke generelt forlanges en støjberegning. Det kan alene ske efter en konkret faglig vurdering af behovet herfor, i de konkrete sager.

Se afsnit om støj i husdyrvejledningen til husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens kapitel 14. https://husdyrvejledning.dk/vejledning-til-bekendtgoerelserne/husdyrgodkendelsesbekendtgoerelsen/14-kommunens-afgoerelse-om-godkendelse-og-tilladelse#stoej

Se også andet svar om støj fra anmeldte kornsiloer:  https://husdyrvejledning.dk/helpdesk/soeg-i-helpdesksvar/2021/maj/haandhaevelse-af-tilladelser-meddelt-efter-anmelderreglerne

Miljøstyrelsen har ingen planer om at udvikle nye støjberegningsværktøjer til husdyrgodkendelse.dk. Støj er en velbeskrevet miljøpåvirkning, som behandles indgående på industriområdet. Metoder og vejledninger på området kan anvendes på samme måde ved husdyrbrug, i det omfang det er relevant. På Miljøstyrelsens hjemmeside findes der omfattende materiale om støj. Se https://mst.dk/erhverv/rent-miljoe-og-sikker-forsyning/stoej/regler-love-og-direktiver-om-stoej


Miljøstyrelsen giver dette svar med det forbehold, at svaret er vejledende og af generel karakter, idet styrelsen ikke kan medvirke til kommunens konkrete sagsbehandling. Ved behandling af en konkret, fuldt oplyst sag, kan der være forhold der taler for, at kommunen behandler sagen anderledes.

Med venlig hilsen,

Husdyrhelpdesken