Vælger ansøger at benytte OML-modellen til en præciseret beregning af lugt til en genekategori, skal beregningen også anvendes til bestemmelse af lugtgener til de øvrige genekategorier. Også andre husdyrbrug, der bidrager til lugt i kumulation med det ansøgte, skal inddrages i den konkrete OML-beregning.
Miljøstyrelsen har ændret to gamle helpdesksvar (del 1 og del 2), hvor det fremgik, at det var tilstrækkeligt at bruge en OML-beregning til den genekategori (f.eks. enkeltbolig eller byzone), hvor den standardiserede lugtmodel viste en overskridelse.
Anvendes der en konkret OML-beregning, der erstatter de standardiserede beregninger efter enten Miljøstyrelsens lugtmodel eller FMK-modellen, skal beskyttelsesniveauerne i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsens § 31 i forhold til alle tre genekategorier overholdes, beregnet med en konkret OML. Det vil sige, at beregningen skal foretages både til. byzone/sommerhusområde, samlet bebyggelse i landzone mv. og enkeltboliger uden landbrugspligt.
Vejledningen herom til kapitel 13 i husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen er på baggrund heraf blevet opdateret. Klagenævnet har i flere afgørelser slået fast, at når der foretages en konkret OML-beregning, skal evt. kumulationsbrug også indgå i den konkrete OML-beregning. På baggrund heraf er vejledningen opdateret, så det nu fremgår, at kommunen skal vurdere, hvornår det er relevant at inddrage kumulationsbrug i sådanne beregninger og dernæst sørge for at kræve beregningerne af ansøger. Afsnittet om, hvilke data, der skal anvendes i en sådan beregning er ligeledes opdateret.
Desuden er vejledningen i den nye version præciseret, hvor husdyrgodkendelse.dk afviger fra lugtvejledningen i "Faglig rapport vedrørende en ny lugtvejledning for husdyrbrug, december 2006, Skov- og Naturstyrelsen".